|
|
|
... citromlevet lábasba öntjük, felforraljuk, belerakjuk a birsalmát. 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük. Beletesszük az almákat és a körtéket, és addig főzzük, míg a gyümölcsök megpuhulnak, de nem esnek szét. Ekkor a citromhéjat kiszedjük, a gyümölcsöket tálkákba adagoljuk, és a sziruppal meglocsoljuk. Hidegen tálaljuk.
A kompótot gazdagíthatjuk mand... |
|
|
|
|
|
|
|
... finomra reszeljük. A körtéket meghámozzuk, lábasba tesszük, vizet öntünk rájuk, hozzáadjuk a citromlevet, a cukrot és a reszelt gyömbért. Felforraljuk, és addig főzzük, amíg a körték megpuhulnak, majd kiszedjük, és hűlni hagyjuk. A szirupot még tovább főzzük, amíg besűrűsödik, majd azt is lehűtjük. A csokihabhoz a tejszínt felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a darabokra t... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... hasábokra vágjuk, és a megpirított húshoz adjuk. Babérlevéllel ízesítjük, majd felöntjük az erőlevessel és a vörösborral. Saját levével locsolgatva addig pároljuk, amíg a zöldségek megpuhulnak. Ekkor a zöldségeket óvatosan kiemeljük a tepsiből, és félretesszük. Ezután a húst készre sütjük. A pecsenyelevet a liszttel és egy evőkanál tejföllel jól összekeverjük, és ha kell, sózzuk, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... Mint ismeretes, a hüvelyesek főzése közben szintén teszünk a vízbe szódabikarbónát, mert a szóda leköti a víz ásványi alkotórészeit, így ezek nem rakódnak le a szemekre, és hamarabb megpuhulnak.
š Általában sok cukrot is megtakaríthatunk a szódával, mivel mérsékeli a savanyú ízt. A befőtt gyümölcsre szórjunk egy-két késhegynyi szódát, kevesebb cukor kell bele.
š Ha a hús... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... felforrt, hozzáadjuk az alaposan megmosott zöldségeket. Megsózzuk a levest és beletesszük a fűszer... |
|
|
|
|
|
|
|
... és a cukrot egy lábasban a cukor felolvadásáig melegítjük, majd felforraljuk. Amikor forrni kezd, kislán... |
|
|
|
|
|
|
|
... nem tapadósan lefedem a tálat egy darab alufóliával. A forró sütőben 15-18 percig fólia alatt, további 3-4 percig pedig fólia nélkül sütöm a csirkedarabokat, mert így akkor nemcsak megpuhulnak, hanem szép pirosasak is lesznek. Miközben a mini-csirkemellek a sütőben omlósra puhulnak, elkészítem a lencsemártást. Először a lobogó forró vízbe beleszórom a lencsét, majd a vadvörösből m... |
|
|
|
|
|
|
|
... előtt még szórjunk bele frissen összevágott kaprot. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... egész ölemet, végigöntve a bizsergő melleimet, a hátamat, a tarkómat, a füleimet, mindenhol. És csak reszkettet, ráz kegyetlenül, mozdulni se vagyok képes tőle, annyira elgyöngülök. Megpuhulnak a csontjaim mind, csak a ragyogón fényesre szidolozott kéj emel el a talajtól. Húúúú ...
Tán egy perc is kell, mire képes vagyok összerendeződni annyira, hogy kinyögjem:
-- Vele... |
|
|
|
|
|
|
|
... réteget meglocsolunk olajjal, zöldséglével, majd a... |
|
|
|
|
|
|
|
... keveset, majd újból gyúrjuk össze azokat. Forró olajban süssük barnára, majd áztassuk be a golyókat szirupban legalább egy órára. ... |
|
|
|
|
|
|
|
... előtt még szórjunk bele frissen összevágott kapro... |
|
|
|
|
|
|
|
... erős jércelevet főzünk úgy, hogy a leve majdnem el följön. Ha a jércefilék megsültek, ebből a csont léből mindig egy-egy keveset hozzáadunk, és lábosban addig pároljuk, amíg teljesen megpuhulnak. Ekkor még beletesszük az 5 dkg vajat, elkeverjük a levében, a párolt rizzsel vagy gyenge cukorborsóval tálaljuk. Citromos fejes salátát vagy esetleg valamilyen kompótot adhatunk még hozzá... |
|
|
|
|
|
|
|
... megsózhatjuk, aztán adjunk hozzá egy kis merőkanálnyi, forró zöldség alaplét, és kevergessük, amíg be nem issza a rizs. Jöhet a következő kanál alaplé, majd tovább kanalanként a többi, amíg megpuhulnak a szemek. Ez kissé időigényes, de ettől lesz igazán finom a rizottó. Belekeverünk még egy-két kanál vajat és a parmezánt is, így kapjuk meg azt a rizottóalapot, amelyet aztán kedvün... |
|
|
|
|
|
|
|
... átforgatom, és hozzáadom az egész apró kockákra (vagy vékony karikákra) vágott krumplit. Felöntöm a sherry-vel, kicsit elpárologtatom. Hozzáadom a húslevest, és addig főzöm, amíg a zöldségek megpuhulnak, kb. 15-20 perc. Botmixerrel ízlés szerinti állagúra pürésítem (én picit darabosan szeretem), sóval, fehérborssal ízesítem. Hozzáadom a tejszínt és összerottyantom. (A tejszín kaló... |
|
|
|
|
|
|
|
... húsleveskockát, megszórjuk egy kis chilliporral (bő fél evőkanálnyi). Sózzuk és ételízesítőt rakunk bele. Kicsit később a kukorica is mehet bele, és addig főzzük, amíg a hús és zöldségek megpuhulnak. Tésztát főzünk ki külön (vagy bele is lehet főzni a levesbe). A végén egy evőkanál lisztet egy kis vízzel vagy tejjel simára keverünk és besűrítjük vele a levest. Hozzáadjuk a tejszín... |
|
|
|
|
|
|
|
... fehérrépával együtt. Ezután felöntöm annyi vízzel, hogy jó bőven ellepje. Sóval és ételízesítővel ízesítem, majd lassú tűzön addig főzöm, amíg a hús és a zöldségek majdnem teljesen megpuhulnak. Beleteszem a tésztát, majd 20 perc múlva a brokkolit és a karfiolt, valamint a tárkonyt. Legvégén rakom hozzá a májgombócot, mert annak kell a legkevesebb idő. Tálaláskor tejfölt és citromk... |
|
|
|
|
|
|
|
... beledobjuk a zöldségleves-kockát. Kb. 10 percig főzzük erős lángon, majd csökkentjük a fokozatot, és hozzáadjuk a tejet, sóval, ... |
|
|
|
|
|
|
|
...
2. Vágjuk össze a zöldségeket: 1 db póréhagymát, 1 db paprikát, 1 nagyobb paradicsomot és pároljuk puhára 3-4 kanál olíván. (Kevés vizet is hozzáadhatunk, úgy még gyorsabban megpuhulnak a zöldségek.)
3. A párolt ... |
|
|
|
|
|
|
|
... egy csipet szódabikarbónát, és nem esik össze. Nem szabad sütés közben a sütő ajtaját nyitogatni, mert összeesik a tészta; csak akkor szabad kinyitni, ha már megsült.
- Hamarabb megpuhulnak, és könnyebben emészthetőek a hüvelyes zöldségek, ha főzővizükbe kevés szódabikarbónát szórunk, és csak forrás után sózzuk a lábas tartalmát.
- A kemény víz árt a kávé és a tea ízéne... |
|
|
|
|
|